YANGIN EĞİTİMİ

Yangın gerek işyerlerinde gerekse günlük yaşamımızda karşılaşabileceğimiz  çok hızlı gelişip yayılarak büyüyen; sonucunda da büyük maddi ve manevi kayıplara neden olan   bir felaket olması nedeni ile mutlak mücadele edilmesi gereken bir olgudur.

Yangınla mücadele; yangın öncesinde alınacak tedbirler ile başlar, alınacak ilk tedbir İş yerlerinde Yangın Güvenlik Sistemlerinin varlığı ve işlerliği, diğeri ise; Yangın önleme ve başlangıç yangınlarına müdahale edebilecek kabiliyette, yangınla mücadele  araç,gereç ve teçhizatlarını kullanabilecek eğitimli personellerin varlığıdır. Unutulmamalıdır ki küçük bir kıvılcım  büyük felaketlere sebep olabilmektedir. Bu yüzden Yangınlara henüz başlangıç aşamasında iken müdahale etmek son derece önemlidir bu da ancak eğitimli personellerin varlığı ile gerçekleştirilebilmektedir.

İşletmenizde yasal bir zorunluluk olan yangın eğitimleri; yangın  önleyici tedbirler alınması ve meydana gelebilecek yangınlara başlangıç aşamasında müdahale edilmesi eğitimleri; konusunda uzman, deneyimli, profesyonel İtfaiyeci eğitmenler tarafından; Eğitim öncesinde İşletmeniz ziyaret edilip yangın riskleri yerinde tespit edilerek İşletmenize özel eğitimler   gerçekleştirilip,  tatbikatlar ile desteklenmektedir.

Yangın Güvenliği Eğitimi Yasal Zorunluluk

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK:

İşverenin yükümlülükleri

MADDE 5  (1) İşverenin acil durumlara ilişkin yükümlülükleri aşağıda belirtilmiştir:

d) Acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile işyerinde bulunan diğer kişileri dikkate alarak; önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda çalışanı görevlendirir ve her zaman hazır bulunmalarını sağlar.

e) Özellikle ilk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında, işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapar.

Tatbikat

MADDE 13  (1) Hazırlanan acil durum  planının uygulama adımlarının  düzenli olarak takip edilebilmesi ve uygulanabilirliğinden emin olmak için işyerlerinde yılda en az bir defa olmak üzere tatbikat yapılır, denetlenir ve gözden geçirilerek gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetler yapılır. Gerçekleştirilen tatbikatın tarihi, görülen eksiklikler ve bu eksiklikler doğrultusunda yapılacak düzenlemeleri içeren tatbikat raporu hazırlanır.

Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitim

MADDE 15  (1) Tüm çalışanlar acil durum planları ile arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım konularında görevlendirilen kişiler hakkında bilgilendirilir.

         BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim

Genel eğitim

MADDE 129- (1) Acil durum ekiplerinin personeli; bina sahibi, yöneticisi veya amirinin sorumluluğunda yangından korunma, yangının söndürülmesi, can ve mal kurtarma, ilk yardım faaliyetleri, itfaiye ile işbirliği ve organizasyon sağlanması konularında, mahalli itfaiye ve sivil savunma teşkilatlarından yararlanılarak eğitilir ve yapılan tatbikatlar ile bilgi ve becerileri artırılır. Ekip personeli ile binadaki diğer görevliler, yangın söndürme alet ve malzemelerinin nasıl kullanılacağı ve en kısa zamanda itfaiyeye nasıl ulaşılacağı konularında tatbikî eğitimden geçirilir. Binada senede en az 1 kez  söndürme ve tahliye tatbikatı yapılır.

Yangın Eğitiminin Amacı:

Katılımcılara temel yangın bilgileri, yangından korunma, yangın önlemleri ve başlangıç yangınlarına müdahale usulleri ile yangına ilk müdahale araç, gereç ve cihazlarının kullanımını öğreterek çalışanlarda yangın bilinci oluşturup, farkındalığı arttırmak.

Eğitimin süresi:

2 Saat teorik, 1 Saat Tatbikat (Uygulama) olmak üzere 3 Saat.

Eğitimin sonrası verilecek belgeler:

Tüm katılımcılara Yangın Eğitimi Katılım Belgesi, ayrıca İşletmeye de yangın eğitim ve Tatbikatı hakkında rapor düzenlenecektir.

Eğitimin konuları :

Yanma ve yangın

Yanmanın çeşitleri

Yangın etken ve sebepleri

Yangın yerindeki tehlikeler

Yangın yerinde davranış biçimleri

Dumanlı ortamlarda davranış biçimleri

Yangının sınıfları

Yangın söndürme maddeleri

Yangın söndürme cihazlarının çeşitleri

Yangın söndürme cihazlarının kullanılması bakım ve kontrolleri

Yangına yaklaşma ve müdahale usulleri

Acil Durum Ekipleri ve Görevleri

Tahliye ve Söndürme Tatbikatı